1ος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός Διηγήματος για μαθητές

Αντικείμενο του Διαγωνισμού αποτελεί η συγγραφή πρωτότυπου και αδημοσίευτου διηγήματος, έως 2000 λέξεων, στην ελληνική γλώσσα, με θέμα «Αναζητώντας τη Θήρα στη Σελήνη».


Αναλυτικά για το θέμα του διαγωνισμού: Μα υπάρχει Θήρα ή Σαντορίνη στη Σελήνη; Και τι σόι Σαντορίνη είναι αυτή; Έχει καλντέρα και ηφαίστειο, ξενοδοχεία και αμπέλια; Έχει Κινέζους που παντρεύονται και τουρίστες που βγάζουν σέλφι στο ηλιοβασίλεμα; Και ποιος είναι ο Αντώνης Κονταράτος, που για χάρη του μια λοφοσειρά 7 χιλιομέτρων σε σεληνιακό κρατήρα (ωχ, κι εδώ ηφαίστειο!) ονομάστηκε Dorsum Thera (https://en.wikipedia.org/wiki/Dorsum_Thera); Ο Κονταράτος (1933-2009) ήταν ένας Σαντορινιός επιστήμονας που δούλεψε στη NASA τις δεκαετίες 1960-1970 και έσωσε τη ζωή τριών Αμερικανών αστροναυτών του διαστημόπλοιου Apollo 13, οι οποίοι, όταν έντρομοι διαπίστωσαν ότι δε θα μπορούσαν να επιστρέψουν στη γη λόγω έκρηξης στο σκάφος τους, αναφώνησαν το διάσημο: Χιούστον, έχουμε πρόβλημα! Ο Έλληνας επιστήμονας, όμως, βρήκε τη λύση στο πρόβλημα της έλλειψης οξυγόνου και έσωσε τις ζωές των αστροναυτών (https://www.iefimerida.gr/…/kontaratos-ellinas-nasa… ). Ναι, μπορεί να θυμίζει σενάριο για ταινία, κι όμως είναι πραγματική ιστορία, που το Χόλιγουντ έβγαλε στις αίθουσες του κινηματογράφου το 1995 με τίτλο “Apollo 13” (ταινία του Ρον Χάουαρντ, με πρωταγωνιστές τους Τομ Χανκς, Κέβιν Μπέηκον, Εντ Χάρις κ.ά. https://www.youtube.com/watch?v=e3ZtOS4MCkk)
Μπορεί ο Αντώνης Κονταράτος να μην έπαιξε στην ταινία, του προτάθηκε όμως τιμής ένεκεν να ονομάσει μία λοφοσειρά στη Σελήνη με το όνομά του. Εκείνος προτίμησε να της δώσει το όνομα του νησιού καταγωγής του, στο οποίο πρόσφερε κοινωφελές έργο με πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς ήταν και η ίδρυση το 2007 της Θηραϊκής Εταιρείας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, ενός σωματείου που έχει σκοπό την προώθηση και καλλιέργεια των επιστημών, των γραμμάτων και των τεχνών στη Σαντορίνη. Ως τιμή στον εκλιπόντα ιδρυτή της και με στόχο την ανάδειξη του λογοτεχνικού ταλέντου των μαθητών της Σαντορίνης, η Θηραϊκή Εταιρεία διοργανώνει τον 1ο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό Διηγήματος και προσκαλεί τους νεαρούς επίδοξους συγγραφείς να πάρουν μέρος!


Συμμετοχή

Ο Διαγωνισμός αφορά μαθητές που φοιτούν στα Λύκεια Θήρας και Θηρασίας κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2020-2021 (*). Κάθε συγγραφέας έχει δικαίωμα να συμμετάσχει στον Διαγωνισμό μόνο με ένα (1) έργο (διήγημα), πρωτότυπο και αδημοσίευτο. Το διαγωνιζόμενο έργο (διήγημα) υποβάλλεται στο email: thiret2006@gmail.gr έως τις 23:59 της 31ης Μαρτίου 2021. Το κάθε έργο (διήγημα) πρέπει να είναι δακτυλογραφημένο, σε αρχείο μορφής Microsoft Word, έκτασης έως 2000 (δύο χιλιάδων) λέξεων, με τίτλο αρχείου το ονοματεπώνυμο του συγγραφέα σε λατινικούς χαρακτήρες. Εντός του αρχείου και πριν από την ανάπτυξη του διηγήματος, θα πρέπει να αναγράφονται (επάνω αριστερά) τα στοιχεία του συγγραφέα (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, κινητό, σταθερό τηλέφωνο και διεύθυνση email). Στην συνέχεια θα ακολουθεί ο τίτλος και το κείμενο του διηγήματος.
(*) Στον Διαγωνισμό δεν μπορούν να συμμετάσχουν μαθητές που έχουν Α’ βαθμού συγγένεια με τα μέλη της κριτικής επιτροπής και του ΔΣ της Θηραϊκής Εταιρείας.

Κριτική Επιτροπή

Η Κριτική Επιτροπή του Διαγωνισμού αποτελείται από τις κυρίες:
Χαριτίνη Βαζαίου – Συγγραφέας
Ιφιγένεια Γεωργιάδου –Εκπαιδευτικός
Καδιώ Κολύμβα – Συγγραφέας
Αλεξάνδρα Λειβαδίτου – Συγγραφέας
Μαρία Μαυρικάκη – Συγγραφέας
Συντονιστής: Ξενοφών Φύτρος (Μέλος ΔΣ Θηραϊκής Εταιρείας)


Η Κριτική Επιτροπή επιθυμεί οι συμμετέχοντες μαθητές να εκφραστούν ελεύθερα ως προς το θέμα του διαγωνισμού, να χρησιμοποιήσουν την έμπνευση και τη φαντασία τους και να γράψουν χωρίς το άγχος και την πίεση της βαθμολόγησης μίας τυπικής σχολικής «εξέτασης». Η Κριτική Επιτροπή θα εξετάσει τα εγκύρως υποβληθέντα διηγήματα ως προς την περιεκτικότητα και αρτιότητα της αφήγησης, την πρωτοτυπία τους, την επιτυχή σύνδεσή τους με το θέμα του Διαγωνισμού και τη λογοτεχνική δόκιμη πραγμάτευσή του. Η τελική απόφαση της Κριτικής Επιτροπής δεν επιδέχεται αμφισβήτηση και είναι οριστική.

Επιβράβευση

Η Κριτική Επιτροπή, αξιολογώντας τα υποβληθέντα διηγήματα, θα επιλέξει τα καλύτερα, τα οποία θα συμπεριληφθούν σε ειδική συλλογική έντυπη ή ηλεκτρονική έκδοση. Επιπλέον, στον/στην συγγραφέα του καλύτερου (1ου) διηγήματος θα δοθεί ως δώρο ένα λάπτοπ, ενώ στους συγγραφείς του 2ου και 3ου διηγήματος θα δοθεί από ένα τάμπλετ