Παρουσίαση επετειακού τόμου “Σαντορίνη & Επανάσταση 1821”

thiret

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το έτος «Σαντορίνη 1821-2021», H Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, το Ψηφιακό Αρχείο Θήρας (Santorini Archive Project), οι Εκδόσεις Καλλίστη και το Ίδρυμα Λουκά & Ευαγγέλου Μπελλώνια σας προσκαλούν στην παρουσίαση του επετειακού τόμου “Σαντορίνη & Επανάσταση 1821, την Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021 και ώρα 19:00, στο Μπελλώνειο Πολιτιστικό Κέντρο στα Φηρά*. Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι συντελεστές της έκδοσης, ιστορικοί/ερευνητές, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνουν εκπρόσωποι του εκδοτικού οίκου «Καλλίστη» και της Θηραϊκής Εταιρείας.

H Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, σε συνεργασία με πολιτιστικούς συλλόγους και φορείς της Σαντορίνης, πραγματοποίησε σειρά δράσεων και εκθέσεων για τον εορτασμό της συμπλήρωσης των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Κεντρικό στοιχείο των δράσεων είναι η διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η ανάδειξη και προστασία των μνημείων, καθώς επίσης και η στήριξη στα μικρά μουσεία του νησιού.

Η κεντρική έκθεση με τίτλο «Σαντορίνη και Επανάσταση του 1821» φιλοξενήθηκε στο Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», όπου παρουσιάστηκε η ζωή στη Σαντορίνη πριν, κατά τη διάρκεια, και αμέσως μετά την Επανάσταση, με πρωτότυπα έγγραφα, επιστολές, χάρτες, έργα τέχνης, χαρακτικά και αντικείμενα της περιόδου. Στο πλαίσιο της έκθεσης εκδόθηκε από τις Εκδόσεις Καλλίστη ένα καλαίσθητο πολυτελές λεύκωμα με τίτλο “Σαντορίνη & Επανάσταση 1821”, που περιέχει όλα τα παραπάνω στοιχεία, με συμμετοχές από ιστορικούς και ερευνητές. Στο λεύκωμα παρουσιάζονται για πρώτη φορά αδημοσίευτα έγγραφα και επιστολές τις εποχής, χάρτες, χαρακτικά, έργα τέχνης, καθώς και άρθρα για τις δράσεις του 2021.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσει η μουσική παράσταση «Αναδρομές»,με έργα από την εποχή Μπαρόκ μέχρι τις μέρες μας. Στοβιολί ο Αντώνης Πρέκαςκαι στοπιάνο ο Γιώργος Ρούσσος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *