Παρουσίαση βιβλίου Ιωάννη Π. Αργυρού “Τω Καιρώ Εκείνω”

thiret

H Θηραϊκή Εταιρεία Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, και η Εστία Πύργου Καλλίστης, σας καλωσορίζουν στην παρουσίαση του βιβλίου “Τω Καιρώ Εκείνω – Ο Παπαντελής της Ίου και της Σαντορίνης” του Ιωάννη Παντελή Αργυρού. Μαζί μας, για να μιλήσουμε για το βιβλίο, είναι βεβαίως ο συγγραφέας κ. Αργυρός, συμπατριώτης μας και διακεκριμένος ιατρός, ο κύριος Τάσος Μελιχούρτης, συνταξιούχος δάσκαλος, ενώ χαιρετισμό στέλνει ο κύριος Τάσος Βαρβαρήγος, αρχαιολόγος, που λόγω ανειλημμένης υποχρέωσης δεν μπόρεσε να βρίσκεται εδώ απόψε.

Τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς στη Σαντορίνη.

Το βιβλίο “Τω Καιρώ Εκείνω” είναι ένα υπέροχο λαογράφημα με πολλά στοιχεία οδοιπορικού και αυτοβιογραφίας. Πρωταγωνιστική φιγούρα είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, ένας Ελληνορθόδοξος Ιερέας, ο παπα-Παντελής η Παπαντελής, πατέρας του συγγραφέα. Ο Παπαντελής γεννήθηκε στη Σαντορίνη και μετά τις σπουδές του πραγματοποίησε το παιδικό του όνειρο να γίνει παπάς. Υπήρξε ο Εφημέριος της Ίου (Νιος) των Κυκλάδων για τριανταένα χρόνια. Αγάπησε τη Νιο και τους ενορίτες του και τον λάτρεψαν κι εκείνοι. Τα ίχνη της διαδρομής του, ο βίος και η φήμη του παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη όσων τον έζησαν και περνούν στους νέους μέσα από τις αφηγήσεις των μεγάλων.

Στο βιβλίο αυτό καταγράφονται τα βιώματα και οι αναμνήσεις του συγγραφέα, όσα έζησε στο πλάι του Παπαντελή, μέσα στις λαογραφικές, πολιτιστικές και άλλες καταστάσεις που επικρατούσαν τότε στη Νιο και στη Σαντορίνη.

Γιατί η Λησμονιά είναι Θάνατος και οι Αναμνήσεις είναι Ζωή.

Βιογραφικό του συγγραφέα:

Ο Ιωάννης Π. Αργυρός γεννήθηκε στη Σαντορίνη από πατέρα ιερέα, τον παπα-Παντελή ή Παπαντελή. Μεγάλωσε στην Ίο (Νιο) των Κυκλάδων, το Δημοτικό Σχολείο της οποίας και τελείωσε. Αποφοίτησε από το –τότε– εξατάξιο Γυμνάσιο Θήρας. Σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και είναι το πρώτο παιδί με απολυτήριο του Γυμνασίου Θήρας, που εισήχθη και τελείωσε την Ιατρική Σχολή της Ελλάδας. Είναι Μαιευτήρας – Χειρουργός – Γυναικολόγος και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάζεται στην Αθήνα και τη Σαντορίνη. Ασχολείται παράλληλα με τα κοινά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και έχει υπάρξει Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και Αντιδήμαρχος στο Δήμο Αγίας Παρασκευής. Είναι παντρεμένος με τη Χριστιάνα Μαντζιαφού, το γένος Κανελλοπούλου, και έχει τρεις κόρες, τη Χριστίνα, την Ευγενία και τη Μαρίζα, και τρία εγγόνια, την Κυβέλη, τη Χλόη και τον μικρό Βασίλη.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *